Több mint 150 éve életeket mentenek az önkéntes lánglovagok

Publikálva: 2022.09.11.

Több mint 600 önkéntes tűzoltó egyesület (ÖTE) működik az országban. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden ötödik településen működik hasonló szervezet, miközben a közvélemény nincs tisztában vele, hogy pontosan mi a feladatuk, a küldetésük.

Az ÖTE-k az egyesületi törvény hatálya alá tartoznak, de a tevékenységüket a tűzoltóságról szóló törvény is szabályozza. Ahogyan a nevük is utal rá, önkéntes alapon, társadalmi munkában, dolgoznak, feladatuk a szaktevékenység (vagyis a tűzmegelőzés és a tűzoltás) mellett a hagyományápolás, a közösségképzés, az utánpótlás-nevelés, ezen túlmenően pedig sokszor polgárőr, településőri feladatokat is ellátnak.

A történelmi Magyarország területén elsőként 1835-ben az Aradi Önkéntes Polgári Tűzoltókar jött létre. Az ÖTE-k fontos küldetése a kezdetektől fogva a lakosság bevonása, amelynek része a szemléletformálás, a rendszeres tájékoztatás, a felkészítés a megelőzésben, illetve a mentési feladatokban történő részvétel. Ennek érdekében szerveznek rendszeresen lakóközösségi, városi, települési szinteken bemutatókat, felkészítéseket, oktatásokat. Olyan gyakorlati tanácsokkal látják el az embereket, illetve olyan eszközöket adnak a kezükbe, amelyek segítenek megelőzni a tűzeseteket, illetve minimalizálni az esetleg mégis bekövetkező lakástüzek esetében az emberéletben, egészségben és az anyagiakban esett károkat.

Az egyik legpatinásabb ÖTE, a KÖTÉL (Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület), amely 1998. márciusában alakult 52 alapító taggal – jelenleg 75 tagot számlál.

A folyamatos képzés és a fejlődő technikai felszereltség nyomán mára számos területen a professzionális szintig jutottak: több mint 1000 bevetés van mögöttük, tagjaik között vannak egészségügyi, búvár, alpintechnikai, kutyás kutató-mentő, tűzoltó, műszaki mentő, mentésvezető képzettséggel, minősítéssel rendelkezők is, vagyis bármilyen katasztrófa elhárításában képesek segíteni.

Az égés és a füst az élet számos területén hatalmas károkat okoz, ahogyan a dohányzás is. A legjobb természetesen, ha egyáltalán nem dohányzunk, vagy ha már dohányzunk, akkor minél előbb szokjunk le, hiszen csak így kerülhetők el teljes mértékben a dohányzás okozta ártalmak, és a tűzesetek előfordulásának kockázatát is jelentősen csökkentjük. A le nem szokó dohányosok számára Léteznek olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek az égés hiányában lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos dohánytermékek, ezért érdemes ezekről tájékozódni. Ilyen például többek között a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia is. Ezek használata nem jár égéssel, így nem keletkezik füst sem, amely az égés során keletkező káros anyagok miatt a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek fő oka. A legjobb megoldás mind az egészségünk mind a környezetünk és biztonságunk érdekében, ha egyáltalán nem dohányzunk.