10 dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük az otthoni tűzeseteket

Publikálva: 2022.09.10.

Ősztől egyre gyakoribbak a kisebb-nagyobb otthoni tűzesetek, hiszen a sütés-főzés, a fűtés vagy éppen a dohányzás kapcsán is adottak az égés feltételei. Most elmondjuk, mi mindenre érdemes odafigyelni a balesetek megelőzése és így a károk elkerülése/csökkentése érdekében.

1.) Ahogyan az közismert, az égéshez éghető anyagra, oxigénre és gyulladási hőmérsékletre van szükség. A legfontosabb tűzmegelőzési szabály, hogy ne tároljunk a lakásunkban fokozottan tűzveszélyes anyagokat (például festékeket, hígítót), de ha ez valamilyen okból mégis elkerülhetetlen, akkor mindenképpen tűzbiztos csomagolásban, sugárzó hőtől távol történjen meg a tárolás: ne adjuk meg az esélyt a gyulladásra.

2.) Ne gyújtsunk rá a lakásban, az ágyban pedig végképp kerüljük a cigarettázást. Az ágynemű könnyen lángra kap (különösen nagy a veszély, ha rágyújtás után az ember „visszaalszik”) – ez túlságosan nagy kockázat, amit az ágyban cigarettázva okozott lakástüzek nagy száma is jelez. 

3.) Ne hagyjunk bekapcsolva olyasmit (sütő, hajszárító stb.), ami felügyelet nélkül hagyva túlmelegedhet és tüzet okozhat. Érdemes kialakítani egy megszokott rutint a lakásból történő távozás előtt annak ellenőrzése végett, hogy lekapcsoltunk-e mindent, ami fokozott tűzveszélyt jelent.

4.) A lakásban villamossági munkát csak szakképzett villanyszerelő végezzen, és a vezetékek – például a padláson futó, az időjárásnak és a nyestek, egyéb állatok kártételének kitett érpárok – állapotát rendszeresen ellenőriztessük. 

5.) Legyen a háztartásban legalább egy porral oltó!

6.) Legyen otthon tűzjelző, füstérzékelő berendezés!

7.) Figyeljünk oda a szomszédokra is, különösen, ha idős, feledékeny vagy más ok miatt a tűzkockázatnak (is) fokozottan kitett ember él a közelünkben, mert mások biztonsága a mi biztonságunk is.

8.) Ismerjük meg a tűzoltás alapvető szabályait – például azt, hogy elektromos tüzet, a sütőn lángra kapott olajat stb. mivel szabad, és mivel tilos oltani.

9.) A függönyök a lakás leginkább éghető berendezési tárgyai közé tartoznak. Sugárzó hőforrás, illetve nyílt láng közelében ne legyen könnyen lángra kapó (például műszálas anyagú) függöny; lakástextíliák közelében ne használunk nyílt lángot (gyertyát, gyufát öngyújtót).

10.) A karácsony és az ünnepet követő hetek az év leginkább tűzveszélyes időszaka az otthonainkban. A fenyőfák a folyamatos száradás és a gyantatartalom miatt, a műfenyők a műanyag alapanyag miatt jelentenek kiemelt tűzkockázatot. Amennyiben pedig nagyobb a veszély, legyen nagyobb az óvatosság és a körültekintés is. 

Technológiával a Füstmentes Otthonokért

A tűzmegelőzést középpontba helyező társadalmi edukációs kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az égés és a füst problémájára, azok káros következményeire, miközben információkkal, érzékenyítéssel és technológiai eszközökkel segít a tűz- és baleset megelőzésben. A hiánypótló kezdeményezést három együttműködő partner, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a fustmentes.hu hirdette meg idén májusban.

Mivel nemcsak egészségügyi és környezeti szempontból fontos a füstmentes élet, hanem a biztonságunk érdekében is, rendkívül lényeges erre a társadalmi problémára felhívni a figyelmet. Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a mai napig komoly problémákat okoz például a lakásban történő cigarettázás, az ágyban dohányzás pedig az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért felel.

Az égés és a füst az élet számos területén hatalmas károkat okoz, ahogyan a dohányzás is. A legjobb természetesen, ha egyáltalán nem dohányzunk, vagy ha már dohányzunk, akkor minél előbb szokjunk le, hiszen csak így kerülhetők el teljes mértékben a dohányzás okozta ártalmak, és a tűzesetek előfordulásának kockázatát is jelentősen csökkentjük. A le nem szokó dohányosok számára Léteznek olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek az égés hiányában lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos dohánytermékek, ezért érdemes ezekről tájékozódni. Ilyen például többek között a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia is. Ezek használata nem jár égéssel, így nem keletkezik füst sem, amely az égés során keletkező káros anyagok miatt a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek fő oka. A legjobb megoldás mind az egészségünk mind a környezetünk és biztonságunk érdekében, ha egyáltalán nem dohányzunk.

Kattintson további hasznos, edukatív tartalmakért, és tudjon meg többet!