Mire figyeljünk, ha füstérzékelőt szerelünk fel otthon? – 5 jó tanács a helyes elhelyezéshez és használathoz

Publikálva: 2022.09.10.

A füstérzékelő ma már nem csupán plázákban, kávézókban és közintézményekben számít alaptartozéknak, hanem egyre több otthon és az ottélők biztonságáért is felel. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy a lakás mely pontjára és hogyan szereljük fel a készüléket – ehhez adunk most néhány hasznos tippet!

1.) A biztonság a kiválasztásnál kezdődik: megfelelő erősségű fény- és hangjelzést szolgáltasson a készülék, hogy éjjel, álmunkból is felébresszen tűz esetén.

2.) A leggyakoribbnak számító optikai füstérzékelőket optimálisan a mennyezetre, a helyiség középpontjához közel kell felszerelni, de a hőt kibocsátó lámpától legalább fél méterre kell helyezni. Mindig kövessük a használati utasítást, amelyben leírják, mekkora a jó működéshez minimálisan szükséges felszerelési távolság a helyiség sarkaitól, illetve az az oldalfalaktól mérve (megakadályozandó, hogy a szoba sarkaiban mozdulatlanul álló levegő vagy a világítótestek hője megakadályozza a tűz időben történő észlelését). 

3.) Amennyiben többszintes a lakás, akkor vagy több készüléket, vagy pedig a lépcsőnél elhelyezett kombinált hő- és füstérzékelőt érdemes használni. 

4.) A konyha és a fürdőszoba nem az optikai érzékelők terepe, mert a pára és a vízgőz megakadályozhatja a hatékony működést.

5.) Abban az esetben, ha van olyan tűzveszélyes helyiség a lakásban, ahol magas a szálló por koncentrációja (például műhely), oda is inkább hőérzékelőt tegyünk.

Technológiával a Füstmentes Otthonokért

A tűzmegelőzést középpontba helyező társadalmi edukációs kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az égés és a füst problémájára, azok káros következményeire, miközben információkkal, érzékenyítéssel és technológiai eszközökkel segít a tűz- és baleset megelőzésben. A hiánypótló kezdeményezést három együttműködő partner, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a fustmentes.hu hirdette meg idén májusban.

Mivel nemcsak egészségügyi és környezeti szempontból fontos a füstmentes élet, hanem a biztonságunk érdekében is, rendkívül lényeges erre a társadalmi problémára felhívni a figyelmet. Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a mai napig komoly problémákat okoz például a lakásban történő cigarettázás, az ágyban dohányzás pedig az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért felel.

Az égés és a füst az élet számos területén hatalmas károkat okoz, ahogyan a dohányzás is. A legjobb természetesen, ha egyáltalán nem dohányzunk, vagy ha már dohányzunk, akkor minél előbb szokjunk le, hiszen csak így kerülhetők el teljes mértékben a dohányzás okozta ártalmak, és a tűzesetek előfordulásának kockázatát is jelentősen csökkentjük. A le nem szokó dohányosok számára Léteznek olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek az égés hiányában lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos dohánytermékek, ezért érdemes ezekről tájékozódni. Ilyen például többek között a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia is. Ezek használata nem jár égéssel, így nem keletkezik füst sem, amely az égés során keletkező káros anyagok miatt a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek fő oka. A legjobb megoldás mind az egészségünk mind a környezetünk és biztonságunk érdekében, ha egyáltalán nem dohányzunk.

Kattintson további hasznos, edukatív tartalmakért, és tudjon meg többet!