Harc a tűzzel: veszélyes, de népszerű hivatás

Publikálva: 2022.09.10.

Tízből nyolc tűzhalál a fűtési szezonban történik, ami arra utal, hogy a kockázatcsökkentésnek is a tüzelés lehet az egyik fő terepe. Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke szerint évente 100-nál több haláleset és 800-on fölüli sérülés írható a lakástüzek rovására.

Az emberi élet, illetve egészség szempontjából mennyire számítanak veszélyesnek a lakástüzek?

Tavaly 7186 lakástűz volt idehaza. A tűzesetek során 86 személy életét vesztette, és 588-an megsérültek. A tűzoltók viszont 546 életet megmentettek.

A lakástüzek mekkora hányadában fordul elő személyi sérülés, illetve haláleset?

Az elmúlt 10 évben tűzesetben átlagosan 115-en hunytak el és 826-an sérültek meg évente. Fontos kiegészítés, hogy a tűz miatti halálesetek 80%-a a fűtési szezonban, azaz a január-márciusi és október-decemberi időszakban történik.

Hogyan látják a tűzoltók, milyen okok miatt gyulladnak ki a lakások?

A legjellemzőbb ok a nyílt láng használata a lakásban. Az okok ötös toplistáján a nyílt láng mellett – sorrendben – az elektromos hiba, a fűtési hiba, a sütés-főzés és dohányzás szerepel. A dohányzás szorosan összefügg a tűzkockázattal: ahol dohányoznak a lakásban, ott nagyobb az esélye a tűz kialakulásának.

Az égés és a füst az élet számos területén hatalmas károkat okoz, ahogyan a dohányzás is. A legjobb természetesen, ha egyáltalán nem dohányzunk, vagy ha már dohányzunk, akkor minél előbb szokjunk le, hiszen csak így kerülhetők el teljes mértékben a dohányzás okozta ártalmak, és a tűzesetek előfordulásának kockázatát is jelentősen csökkentjük. A le nem szokó dohányosok számára Léteznek olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek az égés hiányában lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos dohánytermékek, ezért érdemes ezekről tájékozódni. Ilyen például többek között a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia is. Ezek használata nem jár égéssel, így nem keletkezik füst sem, amely az égés során keletkező káros anyagok miatt a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek fő oka. A legjobb megoldás mind az egészségünk mind a környezetünk és biztonságunk érdekében, ha egyáltalán nem dohányzunk.

Veszélyes, de magas presztízsű foglalkozás az önöké – mennyire számít jelenleg népszerűnek a tűzoltó hivatás idehaza?

A veszélyek ellenére változatlan a népszerűsége, a különböző rangsorokban rendre az első helyen szerepel.

152 éve oltanak és védenek

1870 február 1-jén állt fel először az akkor még 12 fős, hivatásos állományú Magyar Tűzoltóság gróf Széchenyi Ödön vezetésével, és hamarosan már – a többi között – olyan országos hírű tűzeseteken dolgoztak, mint a budapesti Nemzeti Színház kigyulladt díszletraktárának és ruhatárának megmentése. Az első jogszabály, amely a tevékenységüket szabályozta, az 1888. évi tűzrendészeti kormányrendelet volt, már akkor komoly hangsúlyt fektetve a megelőzésre, a szemléletformálásra és a kockázatcsökkentésre.

Nagy utat tett meg a hivatásrend az elmúlt 150 évben odáig, hogy ma több mint 7500 főállású tűzoltó áll készenlétben az országban – jelenleg a katasztrófavédelem kötelékében. Míg ugyanis a tűzoltóság és a polgári védelem 2000-ig két önálló szervezet volt, az ezredfordulón országos és megyei szinteken is integrálták őket. A helyi tűzoltóságok önkormányzati kézben működtek egészen 2012-ig, azóta ők is a katasztrófavédelemhez tartoznak.