Ez az 5 dolog okoz leggyakrabban tüzet az otthonainkban

Publikálva: 2022.09.10.

Az ősz, majd a tél beköszöntével általában duplájára emelkedik a tűzesetek száma hazánkban (is). Az évnek ebben az időszakában különösen sok dolog képes tüzet okozni. Mutatjuk, mik a leggyakoribb okok, hogy megelőzhessük őket.

1.) A legtöbb lakástűz a konyhában keletkezik, ebből adódóan a legfőbb lakástűz-ok a nem kellően körültekintő sütés-főzés. A konyha veszélyes üzem, a nyílt lánggal történő ételkészítés kiváltképp, de egy indukciós főzőlap hője is könnyen okozhat tüzet. 

2.) A tűzoltók és a biztosítók statisztikái szerint második legveszélyesebb terület a lépcsőház, elsősorban az ott végzett munkák miatt, a hegesztéstől a flexelésig. Összefoglalóan azt mondhatjuk a megelőzés szándékával: ami nem a lakásba való, azt nem a lakásban kell végezni, és a szabály alól a lépcsőház sem kivétel.

3.) A képzeletbeli toplista harmadik helyén az erkély, illetve az erkélyen történő lánghasználat áll. A következmények szempontjából voltaképpen mindegy, hogy egy cigarettát, egy gyertyát vagy egy mécsest gyújtunk meg (és hagyunk esetleg magára), a lényeg, hogy az erkélyen mindig indokolt a kiemelt óvatosság.

4.) Mindenképpen az élbolyban említendő az égéssel és füsttel járó dohányzás, különösen pedig az ágyban cigarettázás. A lakásban nem helyes dohányozni – már önmagában a tűzkockázat miatt sem. 

5.) Az ötödik hely a nem megfelelően megválasztott távolságé: túl közel van a bútor, a függöny stb. a kályhához, a tűzhelyhez vagy akár a radiátorhoz, nem megfelelő az elektromos készülékeink hőelvezetése, illetve a megválasztott védőtávolság (mondjuk a hűtőszekrény hátoldala környékén), tárolónak használjuk a sütő vagy a hűtő melletti(lég)rést, és máris megvan a baj.

Technológiával a Füstmentes Otthonokért

A tűzmegelőzést középpontba helyező társadalmi edukációs kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az égés és a füst problémájára, azok káros következményeire, miközben információkkal, érzékenyítéssel és technológiai eszközökkel segít a tűz- és baleset megelőzésben. A hiánypótló kezdeményezést három együttműködő partner, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a fustmentes.hu hirdette meg idén májusban.

Mivel nemcsak egészségügyi és környezeti szempontból fontos a füstmentes élet, hanem a biztonságunk érdekében is, rendkívül lényeges erre a társadalmi problémára felhívni a figyelmet. Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a mai napig komoly problémákat okoz például a lakásban történő cigarettázás, az ágyban dohányzás pedig az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért felel.

Az égés és a füst az élet számos területén hatalmas károkat okoz, ahogyan a dohányzás is. A legjobb természetesen, ha egyáltalán nem dohányzunk, vagy ha már dohányzunk, akkor minél előbb szokjunk le, hiszen csak így kerülhetők el teljes mértékben a dohányzás okozta ártalmak, és a tűzesetek előfordulásának kockázatát is jelentősen csökkentjük. A le nem szokó dohányosok számára Léteznek olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek az égés hiányában lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos dohánytermékek, ezért érdemes ezekről tájékozódni. Ilyen például többek között a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia is. Ezek használata nem jár égéssel, így nem keletkezik füst sem, amely az égés során keletkező káros anyagok miatt a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek fő oka. A legjobb megoldás mind az egészségünk mind a környezetünk és biztonságunk érdekében, ha egyáltalán nem dohányzunk.

Kattintson további hasznos, edukatív tartalmakért, és tudjon meg többet!